‘Pellen of medicinale behandeling overbodig door tuinslangtechniek’ 

Paardenkrant-Horses.nl Magazine
in samenwerking met
DAP Doetinchem-Zeddam

———-

Nageboorte

makkelijk verwijderen

Lees meer Video

Een achterblijvende nageboorte kan flink wat problemen opleveren. Tot voor kort werd de achterblijvende nageboorte vooral medicinaal behandeld of uiteindelijk ‘gepeld’, maar dat het veel makkelijker kan ontdekte dierenarts Mark Meijer van de dierenartsenpraktijk Doetinchem-Zeddam bij toeval. Hij publiceerde vorig jaar over zijn oplossing, die zo simpel is, dat je je afvraagt waarom niemand daar eerder aan gedacht heeft.

Tekst: Rick Helmink | Beeld: Lonneke Ruesink, DAP Doetinchem-Zeddam, www.arnd.nl

Medicinale behandeling of ‘pellen’ bij een achterblijvende nageboorte wordt overbodig gemaakt door een echte huis-tuin-en-keukenoplossing. Je hebt alleen kraanwater, een tuinslang, een koppelstukje en een dun slangetje nodig om gebruik te maken van de techniek.
Dierenarts Mark Meijer legt uit hoe hij te werk gaat: “Het is heel simpel. Je maakt een sneetje in de navelstreng, stopt daar het dunne slangetje in, laat het water zachtjes stromen en vervolgens hoef je alleen maar te wachten. Na enige tijd komt de nageboorte eruit.”
Meijer dacht eerst dat het water de nageboorte losweekte, maar na onderzoek blijkt dat kraanwater ook nog iets anders doet. “Onder de microscoop kun je zien dat het kraanwater de cellen, die ervoor zorgen dat de nageboorte vast zit aan de baarmoederwand, kapot maakt. Doordat die cellen als het ware opgeblazen worden, laat de nageboorte los.”
Meijer publiceerde in 2015 over de behandeling bij de AAEP, de American Association of Equine Practioners. De grootste professionele organisatie voor paardendierenartsen wereldwijd. Na die publicatie werd hij uitgenodigd om de behandeling toe te lichten op het jaarlijkse congres van de AAEP. Paardendierenartsen van over de hele wereld kwamen er in groten getale op af.

LOSPEUTEREN

In 2006 werd de methode bij toeval ontdekt door Meijer bij een trekpaardmerrie. “Ik had in 2006 al eens gehoord van een losweektechniek van een Australische dierenarts. Bij die methode moet er water binnen de vruchtvliezen worden gebracht. Ik wist niet precies hoe ik deze techniek moest uitvoeren en besloot om de slang in een bloedvat van de navelstreng te steken. Dat pakte goed uit. De nageboorte kwam er na ongeveer tien minuten heel mooi af. Geheel in één stuk en de merrie had er weinig last van.”
Tot die tijd werd er vooral medicinaal behandeld. Als medicinale behandeling niet aansloeg, kon uiteindelijk worden gepeld. “Omdat het pellen nogal een intensief werk is met allerlei risico’s zocht ik naar alternatieven. Bij het pellen, peuter je – zoals de naam al doet vermoeden – de nageboorte los van de baarmoederwand. Daarbij is de kans groot dat er stukjes blijven zitten, breng je bacteriën mee naar binnen en is de kans aanwezig dat je de baarmoederwand beschadigt.”
Meijer, die zelf allergisch is voor vruchtwater, vond het geen prettig werkje. “Door mijn allergie had ik last van uitslag en daarbij was het niet zo veilig. Voor een merrie is het niet prettig dat iemand met zijn hand in de baarmoeder het spul lospeutert. Daarbij moest je er heel dicht op staan om overal bij te kunnen. Dat gaat niet bij alle merries.”

‘TUINSLANGTECHNIEK’ IN BEELD

Via een sneetje in de navelstreng wordt het dunne slangetje naar binnen gebracht.

Onder lage druk stroomt water naar binnen.

De nageboorte komt er in één geheel af.

Video: Nageboorte behandelingsmethode

MAKKELIJK EN VEILIG

In totaal behandelden Meijer en zijn collega’s van de dierenartsenpraktijk Doetinchem-Zeddam 135 merries succesvol met dezelfde methode.
Samengevat kan gesteld worden dat het spoelen met kraanwater een makkelijke en veilige methode is, voor zowel de merrie als de dierenarts. Daarbij is er vrijwel geen aanvullende behandeling nodig. “Bij onder meer het pellen is dat wel het geval. Daar krijgen de merries vaak ook nog aanvullende medicinale behandeling bij omdat er meer dan eens stukjes blijven zitten. Dat kan ook voor problemen zorgen bij de volgende drachtigheid. Bij deze methode kun je in sommige gevallen zelfs al weer dekken bij de veulenhengstigheid.”

VRUCHTBAARHEIDSBEGELEIDING

DAP Doetinchem-Zeddam is een gemengde groepspraktijk met vestigingen in Doetinchem, Zeddam en Emmerich (Duitsland). Er wordt diersoortgericht gewerkt in de sectoren paard, gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren.

De behandeling van paarden vindt plaats in de moderne kliniek in Zeddam. In totaal zijn er vijf dierenartsen werkzaam in de geneeskunde van het paard, onder wie twee erkende keuringsdierenartsen. Daarnaast is er een paardengebitsverzorger, die tevens als röntgenlaborant een belangrijk deel van de diagnostische beeldvorming voor zijn rekening neemt.

Aangezien de Achterhoek bij uitstek een fokkerijgebied is, speelt de begeleiding van de vruchtbaarheid een belangrijke rol in de dagelijkse praktijk.

Bekijk website
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Bericht

Verstuur

Aanmelden

Uw naam

E-mail

Meld aan