SPORTPAARDENHANDEL

Wat kost een goed sportpaard?

Lees verder Prijsoverzicht

 ‘Een amateur kan voor een duizend of zes een leuk sportpaard vinden als hij goed zoekt’

De crisis is al even voorbij en de handel in sportpaarden lijkt niet langer op zijn gat te liggen. Een rondje langs een aantal handelaren/commissionairs bevestigt dat beeld. Ze spreken van een levendige handel, maar de markt vraagt daarbij vooral om de betere, complete paarden. Bij de categorie daaronder, de ‘gewonere’ paarden, blijft het lastig om uit de kosten te komen.

Tekst: Marije Stomps | Beeld: www.arnd.nl, Paardenkrant-Horses.nl

Goede, talentvolle paarden zijn altijd prima te verkopen geweest. Daarover zijn Tim Coomans, Jan van Tuijl, Egbert Schep en Maarten Kamphuis het eens. Allen bewegen zich in de sportpaardenhandel. Tim Coomans is gespecialiseerd in het hogere segment dressuurpaarden. “Ik moet het niet hebben van de massa. Wij leiden hier de paarden zelf op van veulen tot prestatiepaard. De betere paarden brengen hun geld echt wel op, dat is het probleem niet. Tussen die paarden en de gewonere, populaire paarden zit een groot gat. Dat is jammer, want die laatste categorie paarden wordt vaak verkocht voor minder geld dan je erin hebt gestoken. De opleiding van zo’n paard kost net zoveel als dat van een extreem getalenteerde. Reken 5.000 of 6.000 euro per jaar, dan zit je echt niet aan de hoge kant. Samen met de aankoopprijs als veulen moet zo’n dier als vier- of vijfjarige toch wel rond de 15.000 euro opleveren om uit de kosten te komen. Dat wordt moeilijk als het dier geen potentie heeft voor de hogere sport. Een amateur kan tegenwoordig ook voor een duizend of zes een leuk sportpaard vinden als hij goed zoekt.”
Springpaardenhandelaar Egbert Schep is het hiermee eens. “De handel in de betere paarden is altijd goed geweest, de rest loopt nog niet zo. Voor een paard dat niet meer kan lopen dan Z-niveau zijn niet veel mensen te vinden. De verkoopprijs varieert van 6.000 euro tot 15.000, misschien eens 20.000 euro voor een heel compleet, fijn te rijden paard.”

JONGE PAARDEN

Jan van Tuijl uit Gameren en Maarten Kamphuis uit Agelo houden zich hoofdzakelijk bezig met de handel in jonge paarden. Van Tuijl is daarbij vooral gericht op dressuurpaarden. “Wij kopen zelf jonge paarden, leiden ze op en verkopen ze weer. Ook gaan we regelmatig met talentvolle, onbeleerde driejarigen naar de Brightwell Elites Auction in Engeland. Daar beginnen de prijzen bij 10.000 pond en lopen ze op tot 35.000. Dat is zo’n 40.000 euro. Dan moet wel alles kloppen: het paard moet gezond zijn, drie goede gangen hebben en over een mooi model beschikken.”
Maarten Kamphuis gaat met de ‘diamantjes’ van zijn springhandelsstal naar dezelfde Engelse veiling. “Daarvoor wordt dan tussen de 20 en 28.000 pond betaald.” Kamphuis houdt graag de betere paarden iets langer aan en laat ze uitbrengen in bijvoorbeeld jonge paarden-competities. Verder verdient hij zijn geld vooral in de ‘snelle’ handel en vindt dat de markt daarin wel is aangetrokken. “Fokkers kunnen nu beter uit de kosten komen dan eerder. Het ligt natuurlijk helemaal aan de kwaliteit, gezondheid en rijdbaarheid, maar een fatsoenlijke driejarige moet onbeleerd toch wel 7 of 8.000 euro op kunnen brengen. Dan hebben we het natuurlijk niet over de nieuwe London, die zal veel meer kosten.”

DRESSUUR VERSUS SPRINGEN

Er is wel degelijk verschil in de handel voor dressuur- of springpaarden. “Tweejarige dressuurpaarden zijn echt wel duurder dan springpaarden van dezelfde leeftijd, al begint die prijs ook te stijgen en wordt het verschil wat kleiner”, ervaart Kamphuis. “Bij een dressuurpaard kun je de kwaliteit nu eenmaal jonger vaststellen. Bij een springpaard duurt het langer voordat je dat weet”, licht Egbert Schep toe. Volgens Jan van Tuijl zit een ander verschil tussen deze disciplines in de ervaring van het te verkopen paard. “Voor een professionele ruiter hoeft een jong dressuurpaard niet per se op wedstrijd te zijn uitgebracht. Als hij thuis maar kan laten zien wat hij in zijn mars heeft. Een beetje spanning in de dressuurring is de eerste keren ook niet zo erg. Een springpaard daarentegen moet wel ervaring hebben opgedaan op wedstrijd. Stel je voor dat het door spanning in een hindernis klapt; dan is het vertrouwen helemaal weg.”

VEULENS

Een heel goed jong sportpaard is met een lantaarntje te zoeken, daarom richten handelaren zich steeds meer op het op jonge leeftijd aankopen van een potentieel sportpaard. Wat is een reële prijs voor een veulen in de huidige markt? Uit de belronde blijkt dat voor een goed veulen 4.000 tot 6.000 euro wordt betaald. Is het veulen extreem goed, dan kan de prijs zomaar oplopen tot 15.000 euro. En net als met de prijzen van sportpaarden is het natuurlijk maar net wat de gek ervoor geeft. “Verwachtingswaarde speelt hierbij een grote rol”, weet Tim Coomans. “Zo werd de volle broer van Valegro, een veulen, op de Excellent Dressage Sale afgeslagen voor 50.000 euro.”

GEMIDDELDE VERKOOPPRIJZEN

Hoewel er jarenlang hogere prijzen werden betaald voor dressuurveulens, werd die trend onlangs doorbroken en brachten de springveulens op diverse recente veulenveilingen meer op. Ook de veilingtopper is steeds vaker springgefokt. Op diverse veilingen gaan de toppers weg voor prijzen dik in de vijf cijfers. Het levert een beter beeld op om te kijken naar de gemiddelde verkoopprijzen op deze veilingen. Dan blijken de cijfers aardig overeen te komen met de in dit artikel genoemde prijzen. De gemiddelde verkoopprijzen voor veulens variëren van rond de 5.000 euro tot net boven de 10.000 euro op de hoogst aangeschreven veulenveilingen van Nederland.

MINDER AANBOD?

Het argument dat de paardenhandel in Nederland is aangetrokken doordat er door de crisis minder is gefokt en er dus minder aanbod is, spreekt Schep tegen. “Er zijn nog steeds heel veel paarden in Nederland. Als we louter voor onze eigen markt zouden fokken, hadden we aan de helft ook meer dan genoeg. Heel veel gaat naar het buitenland, daar hebben ze er ook meer geld voor over dan Nederlanders. Wij beginnen jaarlijks met zo’n honderd veulens en proberen daaruit talentvolle paarden te ontwikkelen en ze als vijf-, zes- of zevenjarige te verkopen. Als het hele goede zijn, ben je die zo kwijt.”

TOPSEGMENT

Goede paarden brengen dus altijd geld op. Maar hoeveel is dat dan precies? Daar is moeilijk een prijskaartje aan te hangen aldus de handelaren, die toch een poging doen. Tim Coomans: “Een tienjarig Lichte Tour-paard van gemiddelde kwaliteit dat braaf is, wordt verkocht in de range van 40.000 tot 150.000 euro. Een paard dat potentie heeft voor de Grand Prix kun je het best verkopen als het Lichte Tour is. Dan speelt de verwachtingswaarde ook een grote rol en worden nog hogere prijzen betaald. Over het algemeen worden er niet zoveel Grand Prix-dressuurpaarden verkocht. Deze worden aangehouden of zijn al over hun hoogtepunt heen als ze worden verkocht. Voor een goede ‘schoolmaster’ wordt wel goed geld betaald, vooral in het buitenland. Deze ruiters kunnen vaak zelf niet zo goed africhten en willen een ervaren paard.” De internationale springpaardenhandel vraagt om een achtjarig springpaard dat 1,45 m loopt en potentie heeft tot meer, aldus Egbert Schep. “Daar wordt, afhankelijk van hoe goed ze zijn, van 20.000 tot 200.000 euro voor betaald.”
Een toptalent kopen op vijf- of zesjarige leeftijd is bijna een onmogelijke opgave. Het is als het zoeken van een speld in een hooiberg. “Een echt goed dressuurpaard dat Pavo Cup loopt, willen ze niet verkopen of ze vragen de hoofdprijs”, illustreert Coomans.

EISENPAKKET

De kopers in de huidige markt worden steeds kieskeuriger en veeleisender, merken de handelaren. Het paard moet talentvol, gezond, braaf en makkelijk te rijden zijn en het liefst ook nog mooi. “Er mag echt niets aan een paard mankeren. Vroeger was een leuk paard snel te verkopen”, zegt Van Tuijl. “Nu is dat lastiger. Mensen zijn steeds wijzer door alle informatie die er bijvoorbeeld op internet voorhanden is.” Kamphuis: “Vroeger zag je nog wel eens dat paarden op concours gespot en met handjeklap direct verkocht werden door vaak de oudere garde handelaren. Nu willen kopers het paard eerst uitgebreid proberen. Ook moeten er allerlei foto’s worden gemaakt. Ik vind dat daar soms wel wat in wordt doorgeslagen. Het perfecte paard bestaat nu eenmaal niet.”
In het topsegment zijn de eisen zo mogelijk nog hoger, weet Coomans. “Kopers willen best geld uitgeven, maar gaan voor zekerheid. Ze gokken het er niet op en willen bij wijze van spreken een garantie dat het paard het straks bij hen ook nog goed doet in de ring. Zo werkt dat natuurlijk niet, het succes kun je er niet bij verkopen.”

Egbert Schep: ‘Er zijn nog steeds heel veel paarden in Nederland’

Tim Coomans: ‘De betere paarden brengen hun geld echt wel op’

PRIJSOVERZICHT SPORTPAARDEN*

3-jarige

Potentieel
Goed
Niveau
Onbeleerd
Prijs
€ 7.000 – 8.000

3-jarige

Potentieel
Heel goed
Niveau
Onbeleerd
Prijs
€ 20.000 – 40.000

4-jarige

Potentieel
Goed
Niveau
Zadelmak
Prijs
€ 12.500 – 15.000

5/6-jarige

Potentieel
Goed
Niveau
M/Z
Prijs
€ 15.000 – 20.000

5/6-jarige

Potentieel
Exceptioneel
Niveau
M/Z
Prijs
Onvindbaar of heel duur

Basispaard**

Potentieel
Normaal
Niveau
Z
Prijs
€ 6.000 – 20.000

*Het gaat om geschatte prijzen, aangedragen door de handelaren in het artikel. De verkoopprijs van een sportpaard is afhankelijk van kwaliteit en potentie van het paard, gezondheid, rijdbaarheid, uiterlijk, de markt, et cetera. Voor jonge dressuurpaarden wordt vaak iets meer betaald dan jonge springpaarden. Exacte prijzen zijn niet te geven.
** Leeftijd minder belangrijk

Reacties

Bedankt voor uw reactie

 • Angelique van der Hout

  22-10-2016

  Super gaaf artikel. Dank je wel

  REAGEER + LIKE
 • Angelique van der Hout

  22-10-2016

  Super gaaf artikel. Dank je wel

  REAGEER + LIKE
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan